Bli en matredder!

 

I Norge kaster hver og en av oss 42 kg spisbar mat i året. Vi kaster faktisk 60.000 bananer, 100.000 gulrøtter og 270.000 liter melk - hver eneste dag. Derfor trenger vi din hjelp til å redde mat!

Nå kan du nominere en person, organisasjon e.l som fortjener en utmerkelse for deres kamp mot matsvinn. Se mer her og nominer!

 

Hva er en matredder?

En matredder er en person som ikke kaster spisbar mat. Det er en som bruker sansene, er flink til å spise rester og inspirerer andre til å redusere matsvinnet.

Single bananer!

Melkeskvetter

Egen matpakke

Ikke dårlige pannekaker

Matreddertips

#1
Bruk sansene - ikke heng deg opp i datomerking. Se, lukt og smak!

#2
Ha en fast restedag i uken - gjerne restetorsdag.

#3
Lag deilig lunsj av middagsrestene. Plutselig dukker også vennene dine opp med rester i matboksen. Da har du påvirket positivt!

#4
Kjøp varer på butikken som nærmer seg dato og redd de single bananene!

#5
Start en konkurranse hjemme i å redusere matsvinn! Hvem er best til å spise opp maten?

Visste du at ...

  1. En familie på fire kaster i gjennomsnitt ett brød i uken
  2. Vi kaster ca 60.000 bananer i Norge hver dag
  3. Det vi kaster mest av er middagsrester fra tallerkenen
  4. Hver og en av oss kaster mer enn åtte kilo brød i året
  5. Hvert år kaster vi ca 100 millioner liter melk. Like mye som produksjon til 14.000 kuer.
  6. Forbrukerne står for 61% av matsvinnet i Norge
  7. Hver nordmann kaster 42 kg mat i året. Altså hver 8. handlepose med mat.

Bli en matredder!

Sjekk innholdet i kjøleskapet

Hva kaster vi i min familie ?

For lærere

Last ned undervisningspakke

Her er en presentasjon (med veileder) du kan bruke i undervisningen for å lære dine elever om matsvinn og hvordan de kan bli matreddere. 

Presentasjon

Last ned

Veileder

Last ned

Dato-oppskrifter

Meieriprodukter utgått på dato kan gjerne brukes i matlaging. Vi har testet flere oppskrifter, med først og fremst melk, men også fløte og rømme, der best før datoen er utgått. Nylig laget vi pannekaker, lapper, scones, pizzadeig og brød her på Q-kontoret. Her er noen av oppskriftene:

Eltefritt brød med Q-melk

Bruker du melk i brødbaksten får brødet og deigen ofte en tyngre konsistens som metter enda mer.

Scones med Q-melk

Scones til kaffen? Visste du at du kan bruke Q-melk selv om den har gått ut på dato i baksten? Prøv gjerne!

Pizzadeig med Q-melk

Akkurat kommet hjem fra ferie eller er det lenge siden du har vært å handlet? Er melken blitt sur? Da kan du fremdeles lage en herlig sprø pizza!

Kontakt

Har du spørsmål for hvordan du kan bli en matredder, eller redusere matsvinn? Ta gjerne kontakt med matredderekspert, Mette.

Mette Nygård Havre
mettenygardhavre@gmail.com
Grønne verdier / Matredder