Ikke vær redd for å dumpster-dive i ditt eget kjøleskap. Meieriprodukter som har gått ut på dato kan gjerne brukes i matlagingen.

Når matprodusenter merker et produkt med «best før» er dette en garanti for hvor lenge maten kan holde seg uten å tape kvalitet eller spesifikke egenskaper. Det betyr faktisk ikke at den er uspiselig etter merket dato. Lettbedervelige matvarer derimot merkes med «siste forbruksdag» og bør ikke spises etter dette.

Dumpster dive i ditt eget kjøleskap

De siste årene har "dumpster diving" blitt en trend først og fremst i USA og Storbritannia, men også i Norge. Det går ut på å klatre oppi butikkenes containere eller søppelspann (dumpster på engelsk) og jakte på mat som har gått ut på dato. Butikkene vil ikke selge varene etter utgått dato fordi kundene heller velger varer med "bedre dato". I følge matvett.no er den viktigste årsaken til at forbrukere kaster et produkt at det har "utgått på dato". 70% av forbrukerne i aldersgruppen 15-59 år oppgir at de kaster rømme og yoghurt fordi de er utgått på dato. Den siste tiden har vi i Norge sett at flere butikker har egne hyller der varer som har utgått på dato er nedsatt i pris. Du trenger altså ikke å kaste et meieriprodukt der "best før" datoen er forbi. Du kan faktisk dumpster-dive i ditt eget kjøleskap.

Se, lukt og smak

Så hvordan kan du som forbruker vurdere om mat merket «best før» kan spises etter utgått holdbarhet?

  • Se: ser produktet bra ut?
  • Lukt: Bruk luktesansen, lukter produktet som det pleier?
  • Smak: smaker produktet som det pleier?

Du avgjør da selv om du vil bruke det eller ikke. Husk bare å skille mellom "best før" og "siste forbruksdag". Sistnevnte bør helst ikke spises etter oppført dato. Les mer her.

Bruk det i matlagingen

Meieriprodukter utgått på dato kan gjerne brukes i matlaging. Vi har testet flere oppskrifter, med først og fremst melk, men også fløte og rømme, der best før datoen er utgått. Nylig laget vi pannekaker, lapper, scones, pizzadeig og brød her på Q-kontoret. Her er noen av oppskriftene:

Eltefritt brød er enkelt og ser helt fantastisk ut når du serverer det.
Q-lapper med utgått melk passer til frokost, middag og kvelds.
Pizzadeig med valgfri topping. Perfekt når du vil bruke opp melken som har gått ut på dato.
Scones til kaffen? Bruk melk og rømme som er utgått på dato.

Se flere oppskrifter her

Visste du at...

  • 60% av forbrukerne oppgir at viktigste årsak til at de kaster maten er at den har gått ut på dato. 90 % av alt som kastes i butikk skyldes at produktene er gått ut på dato eller fått forringet sin kvalitet.
  • Selv for produkter som er merket med ”Best før” og som er fullt spiselige lenge etter at datoen er gått ut, oppgis ”utgått på dato” som viktigste årsak til at produktene ble kastet. Eksempler på dette er rømme og yoghurt.
  • 70% av forbrukerne i aldersgruppen 15-59 år oppgir at de kaster rømme og yoghurt  fordi de er utgått på dato.
  • Andelen forbrukere som kun forholder seg til datomerkingen er langt lavere blant de over 60 år, og denne gruppen oppgir å kaste mat halvparten så ofte som aldersgruppen 26-39 år.
  • Store husholdninger kaster mat oftere enn små, det samme gjelder de med høyere utdanning og høyere inntekt. Dette gjelder for de fleste typer mat.
  • Over 50% av forbrukerne oppgir at de er blitt mer bevisst hvor mye mat som kastes i samfunnet, og nesten 40% har forstått poenget med at det er viktigere å forebygge matavfall enn å kompostere matavfallet.

(Kilde: www.matvett.no)

Bilder til saken: