Nima har alltid hatt en barndomsdrøm om å reise til verdensrommet. Sammen med Q-Meieriene besøkte han vitensenteret i Oslo for å inspirere neste generasjon.   

— Det var gøy. Jeg lærte mye nytt, sier Jonas som er 12 år og går på Bjørlien skole.

Denne augustdagen fikk han og 160 andre elever møte Nima Shahinian, Norges første astronautkandidat. Jonas har vært interessert i verdensrommet lenge og synes nesten alt ved det er spennende.

— Spesielt sorte hull, teorien om hvite hull og at rommet utvider seg synes jeg er spennende. I dag jeg lærte også mye om romdrakter, om opplæringen og treningen som astronauter må gjennom.

Verdensrommet gir fart på realfagsinteressen
— Å møte Jonas og andre elever er kanskje den aller største motivasjonen for meg i dette prosjektet. Formidling til barn og unge har vært den viktigste grunnpilaren siden starten, sier Shahinian.

Han mener nysgjerrigheten på hva som finnes i verdensrommet også kan være en døråpner for barns interesse for realfag og vitenskap.

— Jeg håper elevene blir inspirert og synes at både realfag og verdensrommet er kult. Men det viktigste av alt er å formidle filosofien om å virkelig tro på drømmen sin og gå for det. Om man ønsker å bli astronaut, fotballspiller eller lærer er irrelevant. Alle muligheter er åpne, så lenge man jobber hardt og aldri gir opp, sier han.

Jan Alfred Andersson fra Teknisk museum er enig.

— Det er riktig som Nima sier. Det handler ikke nødvendigvis om at alle skal bli astronauter eller ingeniører. Vi trenger at alle yrkeslag skjønner viktigheten av vitenskap, realfag og teknologi.

 

En lovende fremtid
Selv om Jonas er over gjennomsnittet interessert i verdensrommet, er han ikke helt sikker på at det er den retningen han vil gå når han selv blir voksen.

—Det er veldig mye man må gjennom som astronaut. Jeg kunne heller tenke meg å være astronom, som samler inn dataene. Jeg tror astronomer og astronauter er like viktige, den ene fungerer ikke like bra uten den andre, sier han mens Nima nikker bekreftende ved siden av.

— Jeg har mange forskjellige drømmer. Jeg er enda ung og ikke klar for å ta et valg.

Q-sjefen Kristine Aasheim synes det er utrolig givende å møte engasjerte elever. Hun ønsker å utfordre og begeistre barn og ungdom til å tro på at alt er mulig, så lenge man vil og våger.

— Dette er tredje vitensenter vi besøker sammen med Nima i år, og jeg blir gang på gang imponert over hvor kunnskapsrike og nysgjerrige elevene er. Jeg er sikker på at vi har en lovende fremtid foran oss, konstaterer hun.  

 

Bilder til saken: