Spis deg klar til løpet. For eksempel Skyr® med nøtter og bær, eller en mettende smoothiebowl med granola

Skyr® er stolt sponsor av årets viktigste løp. Her gir Ane, vår ernæringsfysiolog, deg noen tips til hvordan du kan lade opp til løpsdagen på best mulig måte. 

Måltidene før og etter kan gjøre en stor forskjell for hvordan løpeturen oppleves. Har man ikke spist ordentlig kan det være vanskelig å finne motivasjonen til å gjennomføre en løpeøkt. Heldigvis trenger ikke oppladingen å være komplisert, ifølge vår ernæringsfysiolog Ane Grønsberg.

— Det kan være lurt å fylle opp karbohydratlagrene de to siste dagene før et langløp slik at energilagrene er fylt opp. Du trenger ikke stappe i deg pasta, men du kan gjerne inkludere litt karbohydrater i hvert måltid frem mot løpet. For eksempel Skyr® med nøtter og bær, eller en mettende smoothiebowl med granola, forklarer hun.

Grønsberg presiserer at vanlig mat er bra nok. På selve løpsdagen er det lurt å spise lett og ikke teste ut mat du ikke har prøvd før.

— Spis noe som kroppen din er vant til og som du ikke får vondt i magen av. Det er kjedelig å prøve et nytt supermåltid og gjennomføre løpet med ubehag. Gå for det du vet fungerer, og husk å få i deg nok drikke.

Hun forteller at det er lurt å ha med seg litt påfyll når man legger ut på langturer. Det er ikke sikkert man trenger å spise det underveis, men visshet om at du har det med kan gi ekstra trygghet.

— Når man skal være i aktivitet over lengre tid kan man kjenne på redselen for å gå tom for energi. Da er det lurt å ha med litt påfyll i form av karbohydrater. For eksempel energidrikk eller tørket frukt, forklarer hun.

Husk å fylle på etter løpet  
Ernæringsfysiologen presiserer at det er vel så viktig å få i seg nok mat når løpet er gjennomført.

— Om det er én gang du kan unne deg noe som du virkelig har lyst på, så er det etter en langøkt. Nå har du tatt deg ut lenge og kroppen trenger å fylle på med energi.

Når vi trener brytes musklene ned og energilagrene tømmes. Derfor er det viktig å fylle på med proteiner og karbohydrater etter en økt.
 
Proteiner er viktig for å opprettholde og styrke muskelmassen, mens karbohydrater er en viktig energikilde. Kombinert sikrer dette at kroppen begynner å bygge seg opp (restituere) etter du har vært i aktivitet.

— Tips til god restitusjonsmat er Q Fersk Sjokolademelk i kombinasjon med Skyr®. Da får du kvalitetsrike proteiner som bygger opp musklene, i tillegg til karbohydrater som fyller opp glykogenlagrene. I tillegg smaker det skikkelig digg, avslutter hun.

Vil du løpe for Team Skyr®
Vi deler ut fem billetter til hver by som arrangerer Rosa Sløyfe-løpet. Delta i konkurransen her. Vi heier på deg!

Trondheim 3.okt
Bergen 5.okt
Haugesund 6.okt
Stavanger 7.okt
Kristiansand 10.okt
Oslo 15.okt

 

Bilder til saken: