Matredding har blitt en stadig større trend. Kristoffer Tvilde, bedre kjent som Krisslovesfood, hjelper tusenvis av følgere å spare både penger på mat og miljøet. På årets Matredderdag mottok han prisen «Årets matredder 2023» for sin innsats.  

—Reduksjon i matsvinn er som et kinderegg – det er gull for både smak, lommebok og miljøet, sier den stolte vinneren. Tvilde er også økonom og forfatter og har utgitt suksessen «Sparekokeboken - spis som en konge på budsjett».
Men Tvilde, bedre kjent i sosiale medier som Krisslovesfood, var ikke den eneste som stakk av med pris.

9. trinn på Nannestad ungdomsskole gikk nemlig helt til topps i den livesendte kokkekampen på Q-Meierienes femte Matredderdag. Målet var å lage retter av råvarer som ellers hadde blitt kastet.

Her kan du se hele sendingen!

Sendingen ble ledet av et for ungdommene allerede kjent fjes, nemlig TikTok-stjernen og Camp Kulinaris-programlederen, Ellen Aabol som selv mottok oppskrifter og tips fra de flinke ungdommene etter sending. Det kan komme godt med, for Ellen, som også er opptatt av matredding, er kjent for sine egne oppskrifter som hun deler på sosiale medier.


Programleder Ellen Aabol
 

Matredding og gourmet mat
De ni 14-åringene som konkurrerte var nøye utplukket av årets jury, hvor blant annet den velkjente matredderen Mette Nygård Havre fra @spisoppmaten var med. Skolene som var representert kom fra Sortland, Fosen og Nannestad ungdomsskole. Menyen var allerede klar, men råvarene måtte anskaffes tidlig på morgenen av de engasjerte elevene.
Maten ble selvsagt laget av overskuddsmat eller mat som nærmet seg utløpsdato. Av denne maten tryllet ungdommene frem den ene hovedretten og desserten etter den andre, som ble presentert til og bedømt av dommerpanelet.

—I år var det ekstra vanskelig, fordi alle elevene holdt et utrolig høyt nivå, sier Nygaard Havre og får støtte fra meddommer Tore Jacobsen fra Q-Meieriene. Begge er enig i at de til neste år må gjøre det enda vanskeligere for elevene. Kanskje blir det en Mysteri Box der de må lage mat av de råvarene de får utdelt.   

Årets matreddere
Gjennom året deles det ut seks matredderpriser som alle nomineres til Årets Matredderpris. Dette ble sagt om de nominerte:   

Blå kors
Matreddende engler som gir til de som trenger det mest

Throw No More
Tech utviklere og innovatører som APPliserer reduksjon av matsvinn

Smørtorget i Tromsø
Veldrevet cafè som inspirerer til gode mat(rest)opplevelser

Kristoffer Tvilde @krislovesfood 
Matredder, forfatter, SoMe ekspert med et hjerte for matsvinn

ISS- kantinene
En foregangsbedrift som viser vei og at litt kan bety mye

Suppebilen
Pionerer og matreddere på fire hjul med gode verdier i bagasjen 


Til tross for de seks verdige kandidater til «Årets matredder 2023», kom juryen til syvende og sist frem til vinneren - og beslutningen var enstemmig.

Dette var juryens begrunnelse:

Årets matredder har gjennom sitt genuine engasjement inspirert tusener av nye matreddere, og stadig flere lar seg begeistre og inspirere av vinneren.  Gjennom å prøve nye veier har han klart å formidle budskapet på en både enkel og svært tilgjengelig måte. Med sin lidenskap for mat og miljø, har han hittil klart å inspirere flere hundre tusener av følgere til å etterleve hans matreddertips. Vinneren har alltid vært opptatt av å redusere matsvinn og bidra til en mer bærekraftig livsstil og har blitt en viktig stemme i kampen mot matsvinn og for et mer bærekraftig samfunn. Juryen har også lagt vekt på at han gjennom å skape oppskrifter ikke bare gir inspirasjon til å redusere matsvinnet, men som også hjelper andre å spare penger på mat.
 


Ny seerrekord
Skoleelever over hele landet fulgte med på den digitale sendingen.
Klassene til de konkurrende matredderene i kokkekampen heiet selvsagt på lagene sine.

Matredding er i vinden
Ifølge tall fra matvett.no kaster vi i Norge over 460 000 tonn spiselig mat hvert år. Aller mest kastes det hjemme hos deg og meg, hele 40 kg i året.

— Til tross for mye matsvinn merker jeg en bedring og økende interesse for matredding, sier Mette havre fra folkebevegelsen Spis opp maten.

Hun opplever at folk er mer sultne på bærekraftige produkter, og at bevisstheten i måten vi konsumerer ting på har endret seg.

— Alle de nominerte matredderne og elevene gjør ikke bare en fantastisk innsats i å redde mat, jeg er helt sikker på at de også gjør forbrukere mer bevisste på problemet og bidrar til å inspirere til å kutte matavfall hjemme. Det er jo det som er målet – å øke bevisstheten til forbrukere.

 Mette har også gått i bresjen for å endre datostemplingen til «Best før, ikke dårlig etter». Etter forslag fra Mette endret Q-Meieriene sin datostempling i 2017. Nå kan hele EU følge etter.

 

Hele sendingen kan du se i reprise her

 

Om Q-Meieriene

I Q-Meieriene bestemmer du! Sammen med dere forbrukere skaper vi de beste smaksopplevelsene og de smarteste løsningene. Q-Meieriene eies av Kavlifondet, som deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.

Bilder til saken: