Utfordrermeieriet tar kampen mot klumpete melk for norske melkedrikkere, og lover en friskere melkesommer i år.

– Snart er klumpete melk historie om vi i Q får det som vi vil, forteller Q-sjef Bent Myrdahl.

I 2019 inviterte Q-Meieriene alle til å komme med forslag til innovasjon på melk. Det ramlet inn ideer om alt fra snakkende kartonger til drone-levert melk på døren, men det var stadig en tilbakevendende kommentar: «Q-melk smaker topp slik den er». Men hva om vi da kan få den friske smaken til å vare enda lenger? tenkte gjengen i Q, som har et nærmest manisk forhold til å finne bedre måter å gjøre ting på.

Frisk smak lenger
Etter den uhøytidelige idémyldringen satte Q i gang prosjektet «Frisk smak lenger», som tok for seg forbedringer i hele verdikjeden 

– Fra ku til kartong. Nå har vi oppgradert kvaliteten i alle ledd, noe som gjør at den friske smaken faktisk varer lenger. Vi har samtidig fått bukt med de alminnelige bakteriesporene som forårsaker klumper i melk. Siden påsken i år har vi merket en dramatisk nedgang i reklamasjoner på klumpete Q-melk, og målet vårt er selvsagt å få bukt med all klumpete melk, forteller Myrdahl. 

Datoskrekk og frykt for klumper
Q sin satsning på klumpfri melk er ikke bare en «smaks-sak» - det er også en videreføring av kampen deres mot matsvinn. I 2017 innførte Q som første meieri i verden, datomerkingen «Best før, men ikke dårlig etter». Likevel kastes det fortsatt for mye drikkbar melk, noe som kan ha sammenheng med frykt for klumper i melken.

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Opinion i juli 2020 har hele 7 av 10 tidligere opplevd klumpete melk. Nå som det er sommer og varmere vær, øker dessuten frykten for klumper. 

–  Vi blir hele tiden utfordret av forbrukerne til å gjøre mer. Med våre forbedringer håper vi å kurere datoskrekk en gang for alle og minske matsvinnet, sier Myrdahl.

Klumpegaranti og sommerhilsen fra Q sjefen
Q-sjefen har lenge hatt telefonnummeret sitt på melkekartongene, slik at små og store Q-melkedrikkere enkelt kan ta kontakt om de har ideer, ris eller ros. Dette har vært en lærerik og inspirerende opplevelse så langt ifølge Myrdahl, og i sommer lover han en sommerhilsen fra Q om du mot formodning skulle oppleve klumpete Q-melk.  

– Finner du klumpete Q-melk i sommer får du selvsagt pengene tilbake, og så skal du få et postkort fra meg, lover han.

 

Faktaboks: Klumpete melk

Hvis melken er klumpete skal du hverken drikke melken, eller bruke den i matlaging. At melken klumper seg skyldes bakteriesporer som kan overleve pasteurisering. Ved vekst av disse bakteriene i melken vil de skille ut enzymer som reagerer med kaseinet og får melken til å koagulere (klumpe seg) selv om den ikke er sur. Dette kalles søtkoagulering.  Det er viktig at melk holdes så kjølig som mulig (0-4°C) for å unngå forringelse av melken. Ikke la melken stå ute i sommervarmen, den bør settes raskt tilbake i kjøleskapet

 

Opinion, Juli 2020. Landsrepresentativ webbasert undersøkelse. N 1019.

  • 7 av 10 Nordmenn har opplevd klumpete melk.
  • En av fire (24 %) er mer bekymret for klumpete melk om sommeren.
  • Flere 60+ enn yngre er mye mer bekymret for klumpete melk om sommeren enn i resten av året.
  • Sommervarme og «hundedagene» trekkes frem som hovedårsak til økt frykt for klumpete melk.
Bilder til saken: