Nima og Q-sjefen mener at ingenting er umulig og at man må tørre å drømme stort.

I dag kom nyheten om at astronautkandidaten Nima Shahinian kan bli første nordmann i verdensrommet. Med Q-Meieriene på laget skal han inspirere barn og unge til å tørre å drømme stort.

Siden 50-tallet og fram til i dag er det i underkant av 600 mennesker som har vært utenfor atmosfæren vår, og fortsatt ingen nordmenn. Nima Shahinian (39) fra Hakadal kan bli den første.

— Det er utrolig spennende å jobbe sammen med Nima og hans astronomiske ambisjoner. Med dette samarbeidet ønsker vi å engasjere barn og unge til å tro på at «melkeveien» er full av muligheter og at ingenting er umulig – uansett hvilken drøm man har. Vi heier på alle som våger og vil, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Nima har alltid vært opptatt av ting som er større enn seg selv. Allerede som 8-åring startet drømmen om verdensrommet da han fikk en bok om månelandingen. Siden den gang har han hatt en enorm fascinasjon for alt mennesker kan få til.

— Bare tanken på at noen har gått på månen gir meg gåsehud. At jeg nå er i gang med astronaut-treningen er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, sier den ferske astronautkandidaten. 

Nima er allerede godt i gang med forberedelser og utdanningen som forhåpentligvis skal føre han til verdensrommet i slutten av 2023. Q-Meieriene stiller som ernæringspartner under den krevende opptreningen.

Ifølge Nima har han i flere år drukket 1 liter Q-melk om dagen, og levner liten tvil om at det nettopp var Q-Meieriene han ville skulle stå for ernæringstilførselen gjennom prosjektet.

— For meg er Q den perfekte samarbeidspartner, ikke bare fordi meieriprodukter gir meg næringsstoffer som kroppen min trenger hver dag under opptreningen, men også fordi Q deler mange av mine verdier som handler om å sette seg mål, drømme stort og utfordre etablerte sannheter.

Han tilføyer.

— Dessuten er det veldig uvanlig med melk i verdensrommet, fordi man ikke har hatt kjøleskap på den internasjonale romstasjonen - inntil i fjor. Det er et lite mål i seg selv at jeg skal skåle i Q-melk sammen med mine kollegaer i verdensrommet.

Skal forske på bærekraftige løsninger
Etter planen skal Nima gjennomføre en lang rekke teknologiske og naturvitenskapelige forskningsoppdrag og eksperimenter fra den Internasjonale romstasjonen. Høyst sannsynlig vil eksperimentene dreie seg om forskning innenfor fysikk, helse og medisin for ulike institusjoner på jorden.

—Mitt oppdrag vil handle om hvordan man kan etablere en bærekraftig tilstedeværelse i verdensrommet. En del av min forskning vil omhandle 3D-printing av produkter i verdensrommet. Jeg skal også finne ut mer om hvordan norske meieriprodukter kan bli en del av rommaten i fremtiden.

Nima forteller at verdensrommet også kan lære oss mer om bærekraftig emballasje og økt holdbarhet, som er forskning Q-Meieriene og andre kan benytte seg av her hjemme på jorden.

I tillegg skal Nima undervise barn og unge om hvorfor realfag er viktig og gøy, og inspirere morgendagens innovatører til å følge drømmene sine.

Q-sjefen Kristine Aasheim tror at en norsk astronautkanditat vil bidra til at interessen for teknologi- og innovasjonsfag vil få et skikkelig løft.

— Den reisen Nima starter på nå vil inspirerte barn og ungdom, forskere, ingeniører - ja til og med meierier til å tenke nytt. Nima tenner gnisten i vårt lille Q-univers og styrker troen på at det finnes nye og smartere løsninger for norsk matproduksjon som enda ikke har sett dagens lys. Vi gleder oss til å følge reisen hans, avslutter hun.

Bilder til saken: